Plattsättare i Stockholm: Hitta rätt kompetens för ditt kakel- och klinkerprojekt

19 juni 2024
Renate Degerth

editorial

Stockholm, en blomstrande skandinavisk pärla, är hem för många passande miljöer för stilfullt lagda plattor. Vare sig det gäller köksrenovering, badrumsuppdateringar eller storslagna entréhallar, brukar valet av ytskikt ha en viktig roll i hemmets slutgiltiga känsla. Det bästa med plattor är deras hållbarhet, universalitet och förmåga att transformera ett utrymme på både praktiska och estetiska nivåer. Men för att säkra att dessa fördelar fullt ut kommer till sin rätt, förutsätts kvalificerad och erfaren handpåläggning av en erkänd plattsättare. 

olika typer av kakel

Kakel är en populär och mångsidig vägg- eller golvytbeläggning som finns i en mängd olika typer, mönster och färger, vilket gör det till ett idealiskt val för många hem och kommersiella miljöer. Traditionellt tillverkas kakel av keramik, men de kan även bestå av andra material. Här diskuteras några av de mest populära kakeltyperna som används i moderna designprojekt.

1. Keramikkakel: Detta är den vanligaste typen av kakel och det tillverkas av leror som pressas eller skjuts till plattor och därefter glaseras. Det erbjuder stor flexibilitet i design och färg, är enkel att hålla ren, och är mycket prisvärd. Keramikkakel finns i olika ytbehandlingar inklusive matt, blank och texturerad.

2. Porslinskakel: Liknande i tillverkning till keramik, men gjord från en mer raffinerad lera och bränd vid högre temperaturer, vilket gör den mer hållbar och mindre porös än traditionellt keramikkakel. Porslinskakel är idealiska för högtrafikerade områden och kan användas både inomhus och utomhus.

3. Naturstenkakel: De består av skuren sten och inkluderar granit, marmor, skiffer och kalksten. Naturstenkakel ger en distinkt och elegant look, men kräver mer underhåll för att bevara sin naturliga skönhet. Dessa plattor är vanligtvis tyngre och kan kräva en stark mattsmart underbyggnad.

4. Glasmosaikkakel: Glasmosaik är små, ofta färgade bitar av glas som finns i ett breda spektrum av färger och genomskinlighetsgrader. Glasmosaikkakel används ofta för accentområden som backsplashes eller i duschutrymmen för att skapa en glittrande och ljusreflekterande effekt.

image

5. Cementkakel: Dessa handgjorda plattor tillverkas genom att använda cement blandat med sand, färgpigment och mineraler som hälls i formar. Cementkakel är känt för sina rika färger och mönster och ger en rustik och unik finish.

6. Metallkakel: Tillverkad av material såsom koppar, stål eller aluminium, innehåller metallkakel många former och storlekar. De används ofta som accentplattor och kan lägga till en modern och industristil till en design.

7. Terrakottakakel: Detta är en äldre typ av keramikkakel som är gjord av rostfärgad keramik. Terrakottakakel har en naturligt matt finish och ger värme till rummet. De är ideala för en rustik eller traditionell estetik.

8. Kvartskompositkakel: Detta är ett hållbart material som består av en blandning av kvartsgranuler och harts. Kvartskomposit är extremt stark och repbeständig och finns i ett stort utbud av färger.

När du väljer kakel är det alltid viktigt att overväga var i hemmet de ska användas, vilken typ av trafik som området kommer att ha, och den övergripande stilen på ditt utrymme. Olika typer av kakel kan kräva olika typer av underhåll, såsom regelbunden försegling för natursten eller speciella rengöringsprodukter för glaserat kakel. Kaklets hållbarhet, motståndskraft mot fukt och tålighet för fläckar och repor bör också övervägas vid valet av rätt produkt för ditt hem eller projekt.

Få hjälp av en duktig plattsättare

Plattsättare är yrkesskickliga hantverkare som specialiserar sig på installation av kakel. De har kunskapen att noggrant förbereda underlaget, skära och placera plattorna med precision, samt fogning som avslutar jobbet för en jämn och hållbar finish. Deras expertis säkerställer en korrekt montering som är kritisk för både estetik och funktion.

Fler nyheter