Bygga ridhus – allt du behöver veta inför planering och byggnation

09 oktober 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att bygga ridhus kan vara en stor investering för de flesta, oavsett om man är en hästklubb, professionell ryttare eller helt enkelt bara en hästägare. Hur stort eller smått ridhuset ska vara beror på vad man har för behov. Men oavsett hur det ska användas, finns det vissa saker man bör tänka på innan man påbörjar byggprocessen. I den här guiden kan du läsa om allt du behöver veta inför planeringen och byggnationen av ditt ridhus.

Planera byggandet av ditt ridhus

Innan man börjar bygga sitt ridhus behöver man planera allt i förväg. Det är en process som kräver tid och tidig planering kan hjälpa dig att undvika problem senare i byggnadsprocessen.

Bestäm syftet med ridhuset

Det är viktigt att du bestämmer syftet med ditt ridhus. Detta hjälper dig att bestämma storleken, designen, materialen som behövs och budgeten. Behöver du en tävlingsarena eller bara ett ställe att rida och träna din häst på?

Bygga ridhus

Välj storleken på ridhuset

Storleken på ditt ridhus bestäms av syftet med byggnaden, antal hästar som ska träna och storleken på utrymmet. Det rekommenderas att bygga ridhus som är minst 18 meter breda och 30 meter långa. Men detta kan variera beroende på budget, utrymme och behov.

Välj rätt plats

Platsen där du planerar att bygga ditt ridhus är en viktig faktor att ta hänsyn till. Du måste säkerställa att platsen du har valt är lämplig för ett ridhus och att marken är plan. Bygg inte ridhus nära andra byggnader, träd eller andra hinder som kan orsaka fara.

Välj rätt byggmaterial

Ridhus är gjorda för att vara lätta att underhålla och slitstarka, därför är det viktigt att välja rätt byggmaterial för att försäkra lång hållbarhet och hög kvalitet.

Balkar

Balkar är hjärtat i byggnadsprocessen och det är viktigt att de har rätt dimensioner och längd. Numera använder de flesta byggföretag limmade furubalkar, som är starkare, krympar mindre och har mindre risk att slå sig.

Tak och takmaterial

Takmaterialet varierar också beroende på klimatet i området där du planerar att bygga ridhuset. De vanligaste takmaterialen som används i Sverige är stålplåt, eternit och betongtakpannor.

Väggar

Precis som takmaterialen kan även väggpanelerna variera beroende på klimatet. För ett kallt klimat bör man använda sig av paneler som är isolerade, solida och lätt att rengöra.

Installera en riktig ventilation och belysning

En riktig ventilation och belysning är avgörande för både hästens hälsa och träningsmiljö. Då hästar utsöndrar stora mängder damm och fukt, är det viktigt att ha en riktig ventilation som tar bort dessa skadliga gaser från luften. Det är också viktigt med rätt belysning för att säkerställa att både hästar och ryttare ser bra och att ridmiljön är säker.

Ventilation

Ett effektivt ventilationssystem som fungerar korrekt är en viktig del av ridhuset. Genom att använda takfläktar och fönster i sidoväggarna kan luften cirkulera i byggnaden. Det är också viktigt att installera luftintag där hästarna befinner sig.

Belysning

Rätt belysning är avgörande för att en säker ride-miljö ska upprätthållas. Installera bra och jämnt fördelad belysning i taket för att undvika skuggor och mörka områden.

Överväg en professionell byggfirma

Att bygga ett ridhus kan vara en komplex process, därför rekommenderas att man anlitar en professionell byggfirma som har erfarenhet och kompetens inom att bygga ridhus. Att välja en professionell byggfirma kan hjälpa dig att spara tid, pengar och undvika problem som kan uppstå under byggnadsprocessen.

Fler nyheter