En övergripande guide till fönsterrenovering

14 februari 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att renovera fönster är en process som kan förhöja estetiken i ditt hem, förbättra energieffektiviteten och öka fastighetens värde. Fönster som är i dåligt skick kan leda till värmeförluster, ökade energikostnader och fuktproblem. Därför är fönsterrenovering inte bara en kosmetisk förändring utan också en viktig investering i ditt hem. I denna artikel guidar vi dig genom de olika stegen i en fönsterrenovering och diskuterar vad som är viktigt att tänka på.

Varför är fönsterrenovering viktigt?

Fönster spelar en stor roll i ett hems totala uttryck och funktion. Gamla och slitna fönster kan dock leda till otaliga problem. Dels kan de minska bostadens isolering, vilket ökar energiförbrukningen och därmed också energiräkningarna. Dels kan de påverka inomhusklimatet negativt, genom att släppa in drag och fukt. Fukt kan i sin tur leda till mögel och andra skadliga element för både huset och dess invånare. Dessutom kan defekta fönster vara en säkerhetsrisk de kan vara svåra att öppna eller stänga ordentligt, och i vissa fall kan de vara en inbjudan för tjuvar. En välgjord fönsterrenovering kan åtgärda dessa problem och säkerställa att dina fönster är både funktionella och estetiskt tilltalande.

Fönsterrenovering

När ska man renovera fönster?

Det finns några tydliga tecken på när det är dags att ta tag i fönsterrenovering. Om du märker att fönsterkarmar är ruttna eller om det finns synliga skador på glas eller ramar, är det dags att agera. Du bör även vara uppmärksam på om det är svårt att öppna och stänga fönstren eller om det samlas kondens mellan glasskivorna på dina fönster. Dessa är samtliga tecken på att fönstren har passerat sin bästa före-datum och att det kan vara ekonomiskt försvarbart med en renovering. Ibland kan det bara handla om att du vill ge dina fönster ett nytt utseende för att modernisera och fräscha upp ditt hem. Detta kan vara särskilt relevant om du bor i en äldre fastighet där fönsterna inte bytts ut eller renoverats på många år.

Välj rätt metoder och material

Fönsterrenovering kan innebära allt från att enbart måla om karmarna till att byta ut hela fönsterenheter. När du väljer mellan att renovera och byta ut dina fönster är det viktigt att tänka på vilket alternativ som är mest kostnadseffektivt och vilket som bäst bevarar ditt hems karaktär. Om fönstren är av äldre typ och bidrar till bostadens charm och karaktär, kan en försiktig renovering vara att föredra. I vissa fall kan det röra sig om kulturhistoriskt värdefulla fönster som det finns skäl att bevara. Vid renovering behålls den ursprungliga strukturen och man byter vanligtvis ut delar som är skadade, repar glaset och målar om karmarna. Vid val av material är det viktigt att använda kvalitetsprodukter som står sig över tid. Om möjligt, välj material som matchar eller förbättrar de ursprungliga materialen för att bibehålla det autentiska utseendet.

Hitta rätt person för jobbet

När det kommer till fönsterrenovering, kan rätt hantverkare göra stor skillnad. Du bör leta efter företag med goda referenser och erfarenhet av liknande projekt. Det är viktigt att anlita hantverkare som har förståelse och respekt för både traditionellt hantverk och moderna byggnormer och materialval. För dig som bor i Göteborg och funderar på fönsterrenovering, finns det goda möjligheter att hitta hantverkare som kan uppfylla dina behov och förväntningar.

Fler nyheter