Fönsterputsning – lyfter hemmets helhetsintryck

12 mars 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Fönster förtjänar vår uppmärksamhet. De är ögonen till vårt hem och speglar vårt förhållningssätt till rengöring och underhåll. Fönsterputsning är en syssla som många kan tycka är krävande, men som med rätt teknik och utrustning kan bli både enklare och roligare. I den här artikeln kommer vi att dyka ner i fönsterputsningens värld. Vi kommer att ge dig tipsen du behöver för att få skinande rena rutor, titta på vanliga misstag att undvika, och föreslå en lösning för de som föredrar att överlämna jobbet till proffsen.

Grundläggande tekniker och tips för fönsterputsning

Att putsningen ska ske effektivt kräver mer än bara hushållspapper och fönsterputs. Det handlar om teknik likväl som de rätta verktygen. Först och främst vill du ha ett bra rengöringsmedel som är speciellt framtaget för fönster eller en hemmagjord lösning av vatten och lite diskmedel. Använd en ren svamp eller en fönsterpälsvask för att applicera lösningen, och arbeta i en Z-form för att minimera ränder. Viktigt är också att använda en fönsterskrapa med gummi-blad för att få bort vatten och smuts i jämn rörelse från topp till botten. Efter varje drag bör man torka av skrapan med en ren mikrofiberduk för att undvika att dra ner smuts igen. Glöm inte heller kanter och hörn – använd en fuktig trasa för att göra dessa partier fläckfria.

Fönsterputsning

Vanliga misstag att undvika när du putsar dina fönster

Ett skinande rent resultat kräver inte bara rätt teknik utan också medvetenhet om de vanligaste misstagen som görs under fönsterputsning. Ett av de största misstagen är att inte rengöra verktygen mellan fönstren, vilket leder till att smuts och damm sprids istället för att tas bort. Ett annat misstag är att putsa i direkt solljus. De flesta fönsterputsmedel torkar snabbare i värme vilket kan resultera i randiga fönster. Så, planera din putsning enligt väderleken – en molnig dag är ofta att föredra. Dessutom blir resultatet sämre om man använder för mycket rengöringsmedel. Detta kan leda till en hinna av rester som är svår att bli av med. Fokusera på att använda rätt mängd för att uppnå det bästa resultatet.

Fönsterputsning för förbättrad trivsel och energi

Fönster som är välputsade har en betydelsefull effekt på trivseln i hemmet. Rengjorda fönster släpper in mer ljus och erbjuder en klarare utsikt. Detta kan i sin tur ha positiva effekter på både humör och energinivåer hos de som befinner sig i rummet. Dessutom kan regelbunden fönsterputsning förbättra fönstrens livslängd genom att avlägsna skadliga föroreningar och förebygga skador. När fönstren är rena känns hela huset uppdaterat och nytt. Och för de som eventuellt förbereder sitt hem för försäljning, kan rena fönster göra en stor skillnad för ett gott första intryck.

Fler nyheter