Tömma dödsbo i Stockholm – en guide för dig som förlorat någon

13 november 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att förlora en älskad kan vara en tuff upplevelse. Utöver sorgen kan det även finnas praktiska frågor att ta hand om, såsom att tömma dödsboet. Här är en guide för att hjälpa dig navigera detta svåra steg.

1. Skaffa överblick över vad som ska göras

För att kunna börja arbeta med dödsboet är det viktigt att skaffa sig en överblick över vad som egentligen ska göras. Detta inkluderar att ta reda på om personen hade en aktuell vilja, till exempel en testamente, samt vilka skulder och utgifter som behöver betalas. Det kan också vara behövligt att kontakta advokat eller juridisk expert för att guida dig genom processen.

tömma dödsbo Stockholm

2. Sortera och organisera hemmet

När det är dags att tömma dödsboet är det oftast en lättare process om hemmet är organiserat på ett överskådligt sätt. Gå igenom varje rum och skapa en inventering av alla föremål. Sortera dessa i olika kategorier såsom behålla, sälja, donera eller slänga. Det kan vara smart att göra en checklista över alla steg som behöver tas, inklusive att flytta ut personlig egendom och avsluta prenumerationer.

3. Anlita en professionell hantverkare

När det kommer till att tömma dödsboet finns det ofta mycket tunga och tekniskt krävande arbete som behöver utföras. En professionell hantverkare kan hjälpa till att laga skador eller utföra mindre reparationer innan huset töms. De kan också hjälpa till att demontera möbler som inte är lämpliga att flytta i sin nuvarande form.

4. Sälj eller donera föremål

När du har sorterat och organiserat allt kan du antingen sälja föremålen eller donera dem till välgörenhet. Om ni väljer att sälja, kan du använda olika online-plattformar där du kan lägga upp annonser för att sälja till ett schyst pris. I annat fall kan du donera, antingen genom att kontakta en svensk organisation eller genom att använda en online tjänst där du kan lägga upp en lista över föremål som ska doneras och låta organisationer ta kontakt.

Läs mer på https://www.lcbohagsservice.com/tomma-dodsbo

Fler nyheter